Comunitatea VeDe

Proiectul Comunitatea VeDe este derulat de Zona Metropolitană Cluj (ZMC), în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, în Cluj-Napoca și 19 comune din apropiere. Valoarea proiectului este de 1,84 milioane de lei, proveniți dintr-o finanțare europeană, în cadrul Programul Operațional Capital Uman.

Scopul proiectului este să combată violența domestică pe raza ZMC. Se urmărește acest lucru prin acordarea asistenței necesare victimelor violenței domestice, dar și informarea și educarea comunităților, pentru prevenirea acestui fenomen.

Mai concret, Comunitatea VeDe își propune să contribuie la reducerea cazurilor de violență domestică și să ofere măsuri de sprijin și protecție pentru peste 200 de victime. De asemenea, proiectul va contribui la creșterea competențelor administrațiilor locale din Cluj-Napoca și cele 19 comune din ZMC, pentru a putea oferi victimelor servicii sociale de calitate.

Pentru a atinge aceste obiective, în cadrul proiectului s-a înființat un centru de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, la nivelul Zonei Metropolitane Cluj (cele 19 comune), primul de acest fel din România. Totodată, a fost dezvoltat un centru similar la nivelul municipiului Cluj-Napoca, gestionat de Universitatea „Babeș-Bolyai”.

Totodată, s-au format două echipe multidisciplinare, care oferă servicii destinate victimelor violenței domestice: una la nivel urban (municipiul Cluj-Napoca) și una la nivel metropolitan (restul ZMC). Este vorba de echipe care cuprind asistenți sociali, psihologi, experți în drept și alți consilieri care pot oferi suport victimelor violenței domestice. Aceste echipe consiliază și intervin, după caz, în susținerea și protejarea celor peste 200 de victime ale violenței domestice, vizate de proiect.

Prin intermediul lor și al campaniei de informare simultane, victimele violenței domestice vor fi responsabilizate și conștientizare cu privire la drepturile pe care le au și la mecanismele instituționale la care pot apela pentru a le fi protejate.

Concomitent, 40 de specialiști din administrația locală a municipiului Cluj-Napoca și acelor 19 comune care fac parte din ZMC vor beneficia de instruire, pentru a putea să intervină prompt și eficient în cazurile de violență domestică

Toate aceste activități au loc pe fundalul unei campanii de informare și conștientizare la nivelul ZMC, cu privire la măsurile de combatere și de prevenire a violenței domestice. În cadrul campaniei vor fi distribuite 15.000 de pliante și afișe, cu privire la proiect și serviciile furnizate prin el. Informațiile vor fi diseminate și printr-o serie de 20 de întâlniri informale, denumite „Cafeneaua Femeilor”, la care vor participa 400 de femei din toate mediile socio-economice. De asemenea, vor fi organizate 20 de proiecții de film, iar o instalație artistică va fi expusă în Cluj-Napoca și comunele din ZMC.